SERVİSLER

Büyük İstifa Hareketi Nedir?

26/9/2022
2
dakika yaklaşık okuma süresi.

İş şartlarından memnun olmayanlar çalışanlar yeni bir fenomen yarattı: Büyük İstifa.

İş şartlarından memnun olmayanlar çalışanlar yeni bir fenomen yarattı: Büyük İstifa.

Nisan 2021’den Nisan 2022’ye kadar geçen süreçte iş şartlarınızdan memnun olmadığınız için istifa ettiniz mi? Ya da çevrenizdeki insanlar bu süreçte benzer sebeplerle istifa ettiler mi? Eğer bu soruya cevabınız “Evet” ise tebrikler siz de Büyük İstifa Hareketinin bir parçasısınız! 

Büyük istifa hareketini LinkedIn gibi mecralarda sıkça duyduğunuzdan eminiz. Peki ama büyük istifa hareketi ne demek? Bu yazımızda büyük istifa hareketinin ne olduğundan ve sebeplerinden bahsedeceğiz ama öncesinde büyük istifa hareketi öncesinde neler yaşandığından bahsedelim. 

Büyük İstifa Hareketinin Öncesinde Neler Oldu?

COVID-19’u duyduğunuzda zihninizden geçenlerin pek de pozitif olmadığından eminiz. Hatta pozitif kavramının hepimizi mutsuz ettiği ve korkuttuğu bir dönemden geçtik ve hâlâ bu süreci tamamen geride bırakmış değiliz. Pandemi sürecinde dünya oldukça değişti. Kapanmalar, karantinalar, ürünlere ve hizmetlere erişimde yaşanan zorluklar… Tüm bunlar birçok sektörü etkiledi ancak özellikle konaklama, yemek hizmetleri ve seyahat sektörü için geri dönülemez zararlar yarattı. Bunun sonucunda bu sektörlerde çalışan personel ya ücretsiz izne çıkarıldı ya da işsiz kaldı. Buna ek olarak, pek çok sektörde beyaz yakalılar kariyerlerinde ilk kez evlerinden çalışmaya başladı.

Her belirsizlik ve kargaşa döneminde olduğu gibi bu dönemde de ekonomik ve sosyal şartlardan etkilenen çalışanlar kendileri için en iyi olanın ne olduğunu düşünmeye başladı. Diğer bir deyişle, iç gözlem ve düşünme döneminin sonucunda çalışanlar işlerini ve kariyer hedeflerini yeniden belirlemeye başladılar. 

Büyük İstifa Hareketi Nedir?

Pandemi sürecinde çalışanlar kendilerine zaman ayırdı, kapanma dönemde iç gözlem sürecine girdi. Buna ek olarak ise hayatlarında ilk defa evden çalışmaya başladı. Bu durum, çalışanları iş ve yaşam dengeleri üzerine düşünmeye itti ve bir kısmı aslında kariyer yollarının kendilerine uygun olmadığını ya da iş yaşam dengelerinin kendilerini mutsuz ettiğini keşfetti. 

Pandeminin etkilerinin azaldığı ve ofislere dönmeye başladığımız günlerde ise çalışanlar bu kararları sorgulamaya başladılar. “Ofisten çalışmaya gerçekten gerek var mı?”, “Evden çalışmam mümkün değil mi?”, “Her günün 3 saatini trafikte geçirmek istiyor muyum?” gibi sorular eminiz sizin de aklınızdan geçmiştir. Pandemi öncesi kültürlerini sürdürmekte ısrarcı olan şirketlerin çalışanları ise bunu pek sıcak karşılamadı ve Texas A&M Üniversitesi'nde yönetim alanında doçent olan Anthony Klotz’un öngörüleri gerçekleşti. Klotz, büyük istifayı öngörüyor ve sebebini ise şöyle açıklıyordu: "Belirsizlik olduğunda, insanlar olduğu yerde kalma eğilimindedir, bu nedenle geçen yıl gerçekleşmeyen bastırılmış istifalar vardır." 

Klotz'un tahmini doğru çıktı ve büyük bir istifa hareketi başladı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan istatistiklere göre Nisan 2021 ile Nisan 2022 arasında 71,6 milyon kişi işlerinden ayrıldı ki bu her ay ortalama 3,98 milyon kişinin işten ayrılması anlamına geliyor. Kasım 2021'de, istifa seviyesi 4,5 milyon kişi ile yeni bir zirveye ulaştı. Bu hareket Amerika ile sınırlı kalmadı ve Avrupa ülkelerinde de gündem haline geldi. Fransa'da, istifa sayısı 2021'in üçüncü çeyreğinde rekor kırdı ve 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Birleşik Krallık’ta, iş değiştiren çalışanların oranı Ekim ve Aralık 2021 arasında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye için her ne kadar açıklanan bir veri olmasa da çalışanların memnuniyetsizliğinin arttığını gösteren araştırmalar mevcut. Türkiye’nin bu istifa dalgasından nasıl etkilendiğini ileriki dönemlerde yapılacak araştırmalar gösterecek. 

İstifa Eden Çalışanlar Ne Yaptı?

Yaşamak için çalışmaya ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Bu durum istifa eden çalışanlar için de geçerliydi ve yeni bir iş bulmaları gerekiyordu ama daha iyi şartlarda. İstifa eden çalışanlar emeklerinin karşılıklarını adil bir biçimde almak, daha iyi bir ücretle çalışmak ve daha esnek çalışma koşulları istiyorlardı. İstedikleri şartları sunan diğer şirketlerde yeni işler buldular.

 İş arama oranının düşük ve işgücü talebinin yüksek olduğu durumda ise şirketler çeşitli teşvikler sunarak işgücüne ulaşabilmek için birbirleriyle rekabet etmek zorunda kaldılar. Bu sayede istifa eden çalışanlar işlerini değiştirdiklerinde istedikleri ücret artışına ve ideal çalışma şartlarına büyük oranda sahip oldular. Bazı durumlarda ise istifa etmeyen çalışanlar da daha iyi ücret ve daha esnek koşullar talep ederek işgücü piyasasındaki bu değişimden yararlanabildiler. Birçok ofis çalışanı için bu, genellikle uzaktan çalışmaya başlama (veya çalışmaya devam etme) anlamına geliyordu.

Peki yeni bir iş bulmayan çalışanlar, onlar ne yaptı? Bazı istifa eden çalışanlar hayallerinin peşinden gitmeyi tercih etti ve kendi işlerini yapmaya karar verdiler. Pandemide kendilerini, isteklerini, hobilerini ve yapmayı uzun zamandır istedikleri işleri değerlendirten sonra bazıları kendi işini yapmanın kendileri için en iyisi olduğuna karar verdi ve kendi küçük işletmesine sahip oldu. Hatta 2021'de “nasıl iş kurulur” aramaları, “nasıl iş bulunur” aramalarını geride bıraktı. Kısacası pek çok çalışanın hobileri artık yeni işleri oldu ve oldukça geniş bir yelpazede pek çok niş ürün ve hizmet kullanıcılarla buluşmaya başladı. 

Sizin de benzer bir iş fikriniz varsa ve hatta bazı ürünlere sahipseniz ancak bunu nasıl markaya dönüştüreceğiniz konusunda kafanız karışıksa doğru yerdesiniz. Patent Sorgu ile marka tescili ve her türlü tescil işlemlerinize profesyonel ve yenilikçi çözümler bulabilirsiniz.

Büyük İstifa Hareketi Uzun Vadede Hangi Sonuçları Doğurur?

Çalışanların maaşlarından, kariyer hedeflerinden ve çalışma koşullarından memnun olmadıkları için istifa ettikleri bir çalışma kültürü bir istifa hareketi ile düzenlenebilir mi? Ya da işverenler çalışanların taleplerini ne kadar ciddiye alıyor? Aslında bu sorulara zaman cevap verecek ancak görünen o ki çalışanların bağlılığını ve isteklerini öncelik olarak belirleyen şirketler varlıklarını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam edecekler. 

Şirketlerden bazıları bu noktada bazı değişiklikler yapmaya başladı bile. Çalışanlarının isteklerine göre kendilerini şekillendirmeye başlayan şirketlerin bazıları çalışanlarına şu fırsatları sunmaya başladı:

  • Uzaktan veya hibrit çalışma 
  • Daha yüksek ücretler
  • Kariyer gelişimi için şeffaf süreçler
  • Öğrenmeye açık çalışma sistemi
  • Çalışanı şirket kültürüne dahil etme
  • Ekip iş birliğini çalışana hissettirme 
  • İş ve yaşam dengesi vaadi 

Burada işverenler için unutulmaması gereken nokta ise tüm sorunun para olmaması. Çalışanlar daha az ödeme yapan ancak daha fazla fayda, terfi imkânı ve şirket kültürü sunan giriş seviyesi pozisyonları tercih etmeye meyilli. Buna ek olarak ise çalışanların birçoğu başka bir iş bulmanın ve geçiş yapmanın tahmin ettikleri kadar zor olmadığını gördü. Tüm bu sebeplerle şirketler artık kültürlerini çalışanlarını ellerinde tutacak şekilde geliştirmek zorunda kalacaklar gibi görünüyor. 

Büyük istifa hareketi çalışanların kendini, isteklerini ve kendi değerlerini fark ettikleri ve bunları işverenlerine duyurmaya çalıştıkları bir hareket olarak pek çok sektörde kendini gösterdi. Çalışanların bazı talepleri karşılandı ve artık çalışanların sesleri daha duyulur halde. Büyük istifa hareketi dengeleri değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor. Sizce bu hareketin çalışma yaşamını tamamen değiştirmesi mümkün olacak mı?

Marka isim bulma robotu yönlendirme yazısıMarka isim bulma robotu yönlendirme görseli. Telefon tutan el.
BUNU DA SEVEBİLİRSİNİZ!

İçeriklerimizi İnceleyin

Sizin için içerikler üretiyoruz. Daha iyi bir iş dünyası deneyimi için içeriklerimizi inceleyin. İşinizi geliştirin. Markanıza ve fikir dünyanıza değer katın.

MARKA TESCİL SORGUSU

Hızlı Marka Sorgulama

Hızlıca buradan marka sorgulayabilirsiniz!

MARKA TESCİL SORGUSU

Hızlı Marka Sorgulama

Hızlıca buradan marka sorgulayabilirsiniz!

Done!

Now you can clone this project and reuse the form.
Clone
Oops! Something went wrong while submitting the form.
SORGULA
MARKA ARAŞTIRMA SONUCU

3 Adımda Marka Tescili Başvurunuzu Başlatın!

Bu sayfa üzerinden marka tescil başvurunuzu başlatabilirsiniz.

Yandaki adımları izleyerek başvurunuzu gerçekleştirin.

İyzico Ödeme Logoları İyzico, Visa, Mastercard, Troy Kredi Kartı logoları.
1. ADIM
Markanızı Bize İletin

Ön araştırma yaptığınız markayı bize iletin.

Başvurunuz herhangi bir sebep ile yapılamadığında ödemeniz koşulsuz iade edilir.

Markanızın Kaydı Alınmıştır!
Ödeme Yapabilirsiniz

Ödeme için Sonraki Adımı Takip Edin!
Ödemenizin ardından uzmanlarımız sizlere ulaşacaktır.
Bir Hata Oluştu! Whatsapp ile bize ulaşabilirsiniz.
2. ADIM
Başvuru Paketini Seçin ve Ödeme Yapın

Sizin için hazırladığımız 3 başvuru paketinden birisini seçin! İyzico bağlantısı ya da Havale/EFT ile ödeme gerçekleştirin.

ÖZEL FIRSAT

Hızlı Başvuru

Temel, ekonomik, hızlı ve tek sınıflı marka tescil hizmeti. Herkes için önerilir.

Yeşil Onay Kutusu
Tek Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
E-TİCARET İÇİN EN İYİ

Profesyonel Başvuru

İki sınıflı marka tescil hizmeti. Genellikle satış yapan markalar için önerilir.

Yeşil Onay Kutusu
İki Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
Yeşil Onay Kutusu
Patent Sorgu Rehber Paketi

6500 ₺

KDV Dahil

1520 ₺ KDV Dahil

2120 ₺ KDV Dahil

KURUMSAL BAŞLANGIÇ

Kapsamlı Başvuru

İhtiyaç duyduğunuz başlangıç paketinin tümü. Logo ve domain dahil edilmiştir.

Yeşil Onay Kutusu
Üç Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Kapsamlı Marka İzleme Hizmeti
Yeşil Onay Kutusu
3 Alternatif Logo Tasarımı
Yeşil Onay Kutusu
24 Saat Logo Revizyon Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
Yeşil Onay Kutusu
İlk Yıl Domain Tescili
Yeşil Onay Kutusu
Patent Sorgu Rehber Paketi
2. ADIM
Uzmanlarımız Size Hemen Ulaşsın

Uzmanlarımız ödemenizi aldıktan sonra en kısa sürede sizlere telefon ile ulaşacaktır.

Unutmayın ve Rahat Olun! Başvurunuz herhangi bir sebep ile yapılamadığında ödemeniz koşulsuz ve garantili bir şekilde iade edilir.

SÜREÇ

Marka Tescil Süreci Zaman Çizelgesi

BAŞLANGIÇ
Ön Araştırma Süreci - Ücretsiz

Markanızın tescil edilip edilmediğine dair ön araştırma yapılması. Patent Sorgu üzerinden ücretsiz yapılabilmektedir. Ayrıca marka uzmanımıza danışarak detaylı bilgi alınabilir.

Ön Araştırma Süreci Nedir?
BİR İŞ GÜNÜ
Tescil Başvurusu - Marka Başvuru Ücreti

Başvurunuz gerekli evrakların şirketimize gönderilmesi halinde tescil başvurusu aynı gün gerçekleşir!

Güncel Tutarlar için Tıklayın
Read the Article
2-4 AY
Değerlendirme Süreci

Marka başvurunuz Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirilmektedir. Bu süreç bir şekli inceleme sürecidir. Kurul onayının ardından marka yayın kararı çıkar.

Read the Article
4-6 AY
İlan Süresi

Marka başvurunuz Türk Patent Kurumu tarafından uygun görüldüğü takdirde 2 ay boyunca ilanda kalmaktadır. Bu süreçte bir itiraz gelip gelmeyeceği kontrol edilir.

Read the Article
6. Ay
Tescil - Tescil Belge Ücreti

Marka başvurunuza itiraz gelmemesi halinde tescil belge ücreti ödenerek markanız tescil edilir.

Read the Article
İÇERİKLER

İçeriklerimizi İnceleyin

Sizin için içerikler üretiyoruz. Daha iyi bir iş dünyası deneyimi için içeriklerimizi inceleyin. İşinizi geliştirin. Markanıza ve fikir dünyanıza değer katın.

TÜM İÇERİKLERİ GÖRÜN!

Godaddy ile Avantajlı
Domain Kayıt için Tıklayın!

Patent Sorgu, Marka Tescili, Patent Tescili, Tasarım Tescili ve Marka Sorgulama konularında uzman patent ofisi logosu.
INSTAGRAM

Patent Sorgu'yu Instagram'da Takip Edin

Hesabımızı Instagram'da takip edin. Bilgilendirici içeriklerimizden, ve fırsatlardan faydalanın.

INSTAGRAM