SERVİSLER

Şirketler Neden İsimlerini Değiştirir?

26/9/2022
2
dakika yaklaşık okuma süresi.

Şu sıralar en büyük şirketler bile yeniden markalamaya ve isimlendirmeye gidiyorlar. Peki ama neden?

Backrub, Jerry’s Guide to the World Wide Web, Il Giornale… Bu isimler büyük bir kısmımız için pek de tanıdık değil, değil mi? Oysaki günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz şirketlerin yeniden markalama çalışmalarından önceki isimleri hepsi de. Markaları Google, Yahoo, Starbucks olarak yazdığımızda ise kesinlikle bildiğinizden eminiz. 

Facebook’un marka adını Meta olarak değiştirmesiyle gündemde popüler bir yer edinen yeniden markalamayı ve markaların isim değişikliklerini ele alacağız bu yazımızda. Yeniden markalama nedir ve şirketler neden yeniden markalamayı ve isim değişikliği yolunu seçer sorularına cevap vereceğiz. 

Yeniden Markalama Nedir?

Yeniden markalama, bir organizasyonun kurumsal imajını değiştirme sürecidir. Halihazırda kurulmuş bir marka için yeni bir isim, sembol veya tasarım değişikliği sunulan bir pazar stratejisidir. Yeniden markalamanın ardındaki fikir, bir marka için pazardaki rakiplerinden farklı bir kimlik yaratmaktır. Markanın ismini değiştirmek yeniden markalamanın bir parçası olsa da markanın büyüklüğüne ve ulaştığı kişi sayısına göre çok büyük kitleleri etkileyen bir adım olabilir. 

Bu noktada şu sorunun aklınızın bir köşesinde olduğunuzdan eminiz: “Peki, Facebook gibi belirli bir kitlesi olan ve tanınmış markalar neden isim değiştirir?” Şimdi bu soruya cevap verelim. 

Şirketler Neden İsim Değişikliğine İhtiyaç Duyar?

Şirketler değişir, isimler de öyle. Bir şirketiniz olabilir ya da şimdilik sadece hayalini kuruyor olabilirsiniz. Her iki türlü de bazen gerçeklik ve idealleriniz birbirine uymaz. Şirketinizi kurduğunuzda belirli bir hedef kitleniz, şirket hedefleriniz, misyonunuz ve vizyonunuz olabilir ancak işler beklediğinizden farklı şekilde gelişebilir. Beklediğiniz hedef kitleden çok fazlasına ulaşabilirsiniz, içgörünüz değişebilir ya da planladığınız üründen daha farklı bir ürün üretebilirsiniz. Bu durumda şirketinizin ismini yeni duruma uygun hale getirmeniz gerekir. Böylece değişen planlarınıza uygun olarak markanızı yeniden yapılandırabilir ve hedeflediğiniz kişilere ulaşabilirsiniz. 

Markanızın adını çok seviyor olabilirsiniz, sizin için değişim korkutucu da olabilir ancak birazdan bahsedeceğimiz sebepler şirketiniz için de geçerliyse marka adını değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Haydi başlayalım!

  1. Sosyal Baskı

Günümüz haberlerin hızlı yayıldığı bir toplumda yaşıyoruz. Şirketinizle ya da markanızla alakalı yayılan haberler kamuoyunun hızlı değişen toplumsal algılarına uymuyorsa markanızın eski gücünü korumasını bekleyemezsiniz. Marka adınızda eski ortağınızın adı olduğunu ve ortağınızın dolandırıcı olduğu için şu an hapiste olduğunu düşünün. Adını markanızda taşımak istemezdiniz değil mi?

Yukarıdaki örnek ekstrem gelmiş olabilir. Bu yüzden sosyal baskı sebebiyle isimlerini değiştiren bir şirketten bahsedelim. Total’in isim değiştirdiğini finans haberlerinde ya da reklamlarda mutlaka görmüşsünüzdür. Peki, bu şirketi ismini değiştirmeye hangi sosyal baskı zorladı? Total’den TotalEnergies'e geçiş, şirketin petrol ve gazın ötesine geçerek yenilenebilir enerjiyi de içermesine işaret etmek anlamına geliyordu. Şirket, günümüzdeki sürdürülebilir enerji beklentisine uygun hareket etmek için bir isim değişikliğine gitti. 

Toplum isteklerine uymanın yanı sıra bir şirketin adı hoş olmayan skandallara karıştıysa ya da hakkında binlerce olumsuz yorum varsa şirket, adını değiştirme yolunu seçer. En basit haliyle Foursquare ya da Yelp’de binlerce olumsuz yorum almış bir restoranı satın aldığınızı düşünün, ne yaparsınız? Tabii ki de öncelikli olarak ismini değiştirmeyi tercih edersiniz. Büyük şirketlerin de benzer bir yol izlediğinden emin olabilirsiniz, tıpkı Philip Morris gibi. Philip Morris sigara markalarına karşı açılan davalarla olumsuz çağrışımları ortadan kaldırma çabasının bir parçası olarak ana şirketinin adını Altria Group olarak değiştirdi.

  1. Şirket Adının Sınırlayıcılığı

Şirketler uzun süre sektörde popülerliğini koruyabilir ve yıllar içinde işletmenin işlevi değişebilir. Bundan 15 yıl sonra sahip olduğunuz temel değerler ve marka kişiliği, bugün sahip olduğunuz değerlerle aynı olmayabilir. İşinizin en başında sadece kurabiye satıyor olduğunuzu ve 10 sene sonra bir e-ticaret sitesine dönüştüğünüzü düşünün. İsminizde ve alan adınızda sizi sınırlayacak kurabiyenin yer almasını ister miydiniz? Bu soruya cevabınızın “Hayır” olduğundan eminiz. Bu durumda yeniden markalamaya ve sınırlayıcı isimlerden kurtulmaya ihtiyaç duyarsınız. 

Yukarıdaki örneğin biraz değişiği olsa da Starbucks’ın yaptığı tam olarak da bu tip bir yeniden markalama. Starbucks adında ve logosunda yer alan kahve kelimesinden vazgeçti ve daha geniş bir menüyle hizmet vermeye başladı. Menülerine unlu mamuller ve farklı türden yiyecekler ekleyen Starbucks, bu adımı yeniden markalama ile perçinlemiş oldu. 

  1. Şirket Adının Genel Oluşu

Şirketinizi kurduğunuzda genel bir isimlendirmeye ihtiyaç duymuş olabilirsiniz ancak zamanla değişen vizyonunuz, hedef kitleniz ve ürün gamınız isminizi daraltmanızı gerektirebilir. Buna ek olarak, genel isimler müşteriye nasıl bir fayda sunacağınızı anlatamaz bunun yerine sağlayacağınız faydayı da belirtebileceğiniz bir yeni isim seçmeniz gerekir. Bu noktada pek çok şirket kısaltmalara başvursa da bu yöntem her zaman başarıya ulaşmaz. Şirketinizin adını kısaltmalarla değiştirdiğinizde ya kısaltmanın akılda kalıcı olması ya da marka bilinirliği için büyük bir miktarda iletişim bütçesi ayırmanız gerekir. 

Bu başlıkta söylediklerimiz kafa karıştırmış olabilir, bir örnek üzerinden ilerleyelim. Şirket adınız Hızlı Oto Yıkama, Birinci Sınıf Baskı, Kalite Danışmanlığı gibi genel bir isimse müşterileriniz için akılda kalıcı olamazsınız ve müşterilerinize sizi neden seçmeleri gerektiğini gösteremezsiniz.

 

  1. Şirket Adının Zorluğu

Sizden memnun pek çok müşteriniz olabilir ve hatta marka elçiniz gibi çalışabilirler ancak marka isminizi hatırlayamıyor ya da telaffuz edemiyorlarsa kimseye öneremezler. Önerdiklerinde ise pek anlaşılamazlar. Şirketiniz için anlam ifade eden ya da çok yaratıcı bir isim seçmiş olabilirsiniz ancak burada değerlendirmeniz gereken şey ismin ne kadar karmaşık olduğu olmalı. Karmaşık bir isme sahipseniz insanların markanızı hatırlaması için büyük bir iletişim bütçesine sahip olmanız gerekir. İsim ne kadar kısa ve kelimeler veya semboller ne kadar tanıdık olursa, müşterinin hafızasında o kadar uzun süre kalır. 

Örneğin, Microsoft Dijital Reklamcılık Çözümleri her ne kadar başarılı olsa da uzunluğu sebebiyle akılda kalıcı değildi ve kulaktan kulağa pazarlama ile önerilme ihtimali daha düşüktü. Bu sebeple Microsoft isimde değişikliğe gitti ve markanın adı Microsoft Reklamcılık oldu.

  1. Başka Markalarla Karıştırılma

Şirketinizin kurumsal iletişim adresine aynı isimli ancak tamamen farklı bir işi yapan şirkete gidecek mailler mi geliyor? Cevabınız “Evet” ise bir marka karmaşası yaşadığınızı söyleyebiliriz. Farklı sektörlerde bu sorun yaşandığında tolere edilebilir olsa da aynı sektörde yer alan bir rakiple karıştırılmak büyük bir soruna dönüşür. E-ticaretin popülerliğini artırdığı şu günlerde web aramalarında rakibinizin benzer isimle daha üstte sıralanması müşterilerinizi kaybetmenize sebep olabilir. Marka adınız rakiplerinizle benzerse markanızı pazarda konumlandırmak için pazarlama çabalarınızın daha da fazla olması gerekir. 

Örneğin; Aerosmith solisti Steven Tyler, motosiklet satış ve modifikasyon şirketi Red Wing'i Dirico Motorcycles olarak yeniden adlandırmak zorunda kaldı. Çünkü sektördeki büyük rakiplerden biri Honda Redwing’ti.

Sonuç olarak, günümüzde başarılı olarak adlandırdığımız markalar isimlerini çeşitli sebeplerle değiştirdiler ve değiştirmeye devam ediyorlar. Yeni bir marka kurmak istiyorsanız ya da markanızı yapılandırmak gibi düşünceleriniz varsa şirket isminizi seçerken veya değiştirirken göz önünde bulundurmanız gereken ad değişim sebeplerini artık biliyorsunuz. Bir marka adını değiştirmenin bir şirketin alabileceği en zorlu ve göz korkutucu kararlardan biri olabileceğini elbette biliyoruz. Ancak bunların üstesinden gelebilirseniz, siz de bahsettiğimiz markalarla birlikte anılabilirsiniz. 

Marka isim bulma robotu yönlendirme yazısıMarka isim bulma robotu yönlendirme görseli. Telefon tutan el.
BUNU DA SEVEBİLİRSİNİZ!

İçeriklerimizi İnceleyin

Sizin için içerikler üretiyoruz. Daha iyi bir iş dünyası deneyimi için içeriklerimizi inceleyin. İşinizi geliştirin. Markanıza ve fikir dünyanıza değer katın.

MARKA TESCİL SORGUSU

Hızlı Marka Sorgulama

Hızlıca buradan marka sorgulayabilirsiniz!

MARKA TESCİL SORGUSU

Hızlı Marka Sorgulama

Hızlıca buradan marka sorgulayabilirsiniz!

Done!

Now you can clone this project and reuse the form.
Clone
Oops! Something went wrong while submitting the form.
SORGULA
MARKA ARAŞTIRMA SONUCU

3 Adımda Marka Tescili Başvurunuzu Başlatın!

Bu sayfa üzerinden marka tescil başvurunuzu başlatabilirsiniz.

Yandaki adımları izleyerek başvurunuzu gerçekleştirin.

İyzico Ödeme Logoları İyzico, Visa, Mastercard, Troy Kredi Kartı logoları.
1. ADIM
Markanızı Bize İletin

Ön araştırma yaptığınız markayı bize iletin.

Başvurunuz herhangi bir sebep ile yapılamadığında ödemeniz koşulsuz iade edilir.

Markanızın Kaydı Alınmıştır!
Ödeme Yapabilirsiniz

Ödeme için Sonraki Adımı Takip Edin!
Ödemenizin ardından uzmanlarımız sizlere ulaşacaktır.
Bir Hata Oluştu! Whatsapp ile bize ulaşabilirsiniz.
2. ADIM
Başvuru Paketini Seçin ve Ödeme Yapın

Sizin için hazırladığımız 3 başvuru paketinden birisini seçin! İyzico bağlantısı ya da Havale/EFT ile ödeme gerçekleştirin.

ÖZEL FIRSAT

Hızlı Başvuru

Temel, ekonomik, hızlı ve tek sınıflı marka tescil hizmeti. Herkes için önerilir.

Yeşil Onay Kutusu
Tek Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
E-TİCARET İÇİN EN İYİ

Profesyonel Başvuru

İki sınıflı marka tescil hizmeti. Genellikle satış yapan markalar için önerilir.

Yeşil Onay Kutusu
İki Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
Yeşil Onay Kutusu
Patent Sorgu Rehber Paketi

6500 ₺

KDV Dahil

1520 ₺ KDV Dahil

2120 ₺ KDV Dahil

KURUMSAL BAŞLANGIÇ

Kapsamlı Başvuru

İhtiyaç duyduğunuz başlangıç paketinin tümü. Logo ve domain dahil edilmiştir.

Yeşil Onay Kutusu
Üç Sınıflı Hızlı Başvuru
Yeşil Onay Kutusu
Kapsamlı Marka İzleme Hizmeti
Yeşil Onay Kutusu
3 Alternatif Logo Tasarımı
Yeşil Onay Kutusu
24 Saat Logo Revizyon Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Başvuru Harçları Dahil
Yeşil Onay Kutusu
Ücretsiz Ön Araştırma Danışmanlığı
Yeşil Onay Kutusu
Red Halinde Ücretsiz Başvuru Hakkı
Yeşil Onay Kutusu
Ön Araştırma Sürecinde Hızlı İade
Yeşil Onay Kutusu
İlk Yıl Domain Tescili
Yeşil Onay Kutusu
Patent Sorgu Rehber Paketi
2. ADIM
Uzmanlarımız Size Hemen Ulaşsın

Uzmanlarımız ödemenizi aldıktan sonra en kısa sürede sizlere telefon ile ulaşacaktır.

Unutmayın ve Rahat Olun! Başvurunuz herhangi bir sebep ile yapılamadığında ödemeniz koşulsuz ve garantili bir şekilde iade edilir.

SÜREÇ

Marka Tescil Süreci Zaman Çizelgesi

BAŞLANGIÇ
Ön Araştırma Süreci - Ücretsiz

Markanızın tescil edilip edilmediğine dair ön araştırma yapılması. Patent Sorgu üzerinden ücretsiz yapılabilmektedir. Ayrıca marka uzmanımıza danışarak detaylı bilgi alınabilir.

Ön Araştırma Süreci Nedir?
BİR İŞ GÜNÜ
Tescil Başvurusu - Marka Başvuru Ücreti

Başvurunuz gerekli evrakların şirketimize gönderilmesi halinde tescil başvurusu aynı gün gerçekleşir!

Güncel Tutarlar için Tıklayın
Read the Article
2-4 AY
Değerlendirme Süreci

Marka başvurunuz Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirilmektedir. Bu süreç bir şekli inceleme sürecidir. Kurul onayının ardından marka yayın kararı çıkar.

Read the Article
4-6 AY
İlan Süresi

Marka başvurunuz Türk Patent Kurumu tarafından uygun görüldüğü takdirde 2 ay boyunca ilanda kalmaktadır. Bu süreçte bir itiraz gelip gelmeyeceği kontrol edilir.

Read the Article
6. Ay
Tescil - Tescil Belge Ücreti

Marka başvurunuza itiraz gelmemesi halinde tescil belge ücreti ödenerek markanız tescil edilir.

Read the Article
İÇERİKLER

İçeriklerimizi İnceleyin

Sizin için içerikler üretiyoruz. Daha iyi bir iş dünyası deneyimi için içeriklerimizi inceleyin. İşinizi geliştirin. Markanıza ve fikir dünyanıza değer katın.

TÜM İÇERİKLERİ GÖRÜN!

Godaddy ile Avantajlı
Domain Kayıt için Tıklayın!

Patent Sorgu, Marka Tescili, Patent Tescili, Tasarım Tescili ve Marka Sorgulama konularında uzman patent ofisi logosu.
INSTAGRAM

Patent Sorgu'yu Instagram'da Takip Edin

Hesabımızı Instagram'da takip edin. Bilgilendirici içeriklerimizden, ve fırsatlardan faydalanın.

INSTAGRAM